sobota 3. ledna 2015

Bytosti přírody

Autor: Margot Ruis
Rok vydání: 2004
Nakladatelství: Integrál Brno
ISBN: 80-903189-2-2
Počet stran: 142

Anotace: Margot Ruis patří k těm nemnohým lidem, kteří mohou vidět přírodní bytosti a hovořit s nimi. Obrací se k nim s láskou a pochopením a díky tomu může pronikat do jemného světa, který prozařuje stromy, louku, potok, les, zahradu i hory.
Elfové, dévové stromů, skřítci a další obyvatelé přírody byli člověku kdysi důvěrnými přáteli, mohl je vnímat. Od té doby uplynulo mnoho času, přírodní bytosti však nezmizely a i dnes stále žijí v našem okolí.
Autorka věří, že v budoucnu bude čím díl více lidí tyto neviditelné síly života poznávat, změní své myšlení i jednání a v bytostech přírody uvidí své bratry a sestry, kteří společně s nimi obývají a oživují naši planetu. 


Původně jsem na tuto knihu recenzi vůbec psát nechtěla. Bylo to hlavně tím, že jsem od ní příliš nečekala. Dostala se mi do ruky náhodou na dobročinném knižním bazaru, tak jsem si jí koupila. Nakonec mě kniha však natolik překvapila, že o ní chci dát vědět dalším lidem.

Když vám teď, po přečtení anotace, prozradím, že se nejedná o žádnou fantasy knihu nýbrž o odbornou publikaci, pravděpodobně tomu nebudete moc věřit ani rozumět. Ale je to opravdu tak.

Je to zvláštní, ale Margot Ruis dokáže vidět tyto přírodní bytosti a řadí je do jemného světa. Tím chce naznačit, že nemají hmotné tělo.
Pochopím, pokud si teď o Margot myslíte, že je blázen. Neberu vám to. Vždyť v dnešním světě nevěří téměř nikdo na takové bytosti. I přesto vás prosím, nezanevřete rovnou na tuto knihu.

"Miluj každým kouskem svého srdce, a pak porozumíš. Když budeš pouze přemýšlet, neporozumíš ničemu." -str.34-

Autorka v knize vypráví o jejích setkáních s přírodními bytostmi, o tom jak vnímají ničení Země lidskými silami a také o názorech bytostí na nás lidi. V knize je také krásně popsána síla myšlenek.

Ačkoliv se jedná o knihu odbornou, je moc hezky psaná a čte se opravdu dobře. Proto bych jí chtěla všem doporučit k přečtení. Jedná se o tenkou knížku, takže i ti, které hodně vytáčí ta myšlenka reálných přírodních bytostí by ji mohli zvládnout přečíst. A proč, že vám ji vůbec tak doporučuji? Je v ní spousta podnětů k zamyšlení se nad tím, jak ničíme svět. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby se kniha více rozšířila. Tím vám jí však nechci nijak nutit, jen bych ji alespoň doporučila lidem, kteří se nějakým způsobem zajímají o přírodu či například o ochranu životního prostředí.

"...to co dnes myslím, cítím a mluvím, utváří můj život zítřka,..." -str.95-

Z knihy od které jsem vůbec nic nečekala, se pro mě nakonec stala velmi sympatická kniha. Je to asi také tím, že vyznávám keltské pohanství a k přírodě mám opravdu blízko. Určitě si přečtu i druhou publikaci od Margot Ruis.

Snad tato recenze alespoň v někom vzbudí touhu knihu si přečíst.

Celkové hodnocení:  4/5

2 komentáře:

  1. Tuhle knížku bych strašně chtěla! :-) Je nádherná... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně je taková skvěle motivační :) A teď je navíc k sehnání v novém hezčím vydání http://www.martinus.cz/?uItem=178538 ;)

      Vymazat