pátek 12. září 2014

Les kostí (Les mytág #3)

Autor: Robert Holdstock
Žánr: Fantasy, povídky
Rok vydání: 1996
Nakladatelství: Polaris
ISBN: 8085911159
Počet stran: 292

Anotace: Ústřední novelou sbírky povídek Roberta Holdstocka, kterou máte před sebou je Les kostí v níž autor předstírá události, jež předcházejí skutečnostem z knih Les mytág, Lavondyss a Hloubení.
Dva vědci, Georga Huxley a Edward Wynne-Jones, se pokoušejí mapovat a zkoumat jeho neobvyklé projevy, které nazývají mytága. Ale Huxleyho posedlost prací začíná ohrožovat jeho rodinu a přátele.
Také ostatní povídky z této knihy obsahují a rozvíjejí motivy a principy, které autor použil ve svých románech. Dotvářejí tajuplný svět lesa mistrně popsaného v jeho cyklu.


Vzhledem k tomu, že sérii "Les mytág" již znám, rozhodla jsem se, že si anotaci nebudu číst předem, aby mi něco zbytečně nevyzradila. Avšak když jsem se ve čtvrté kapitole cítila absolutně bezradně, rozhodla jsem se, že si ji přečtu. Vše mi hned bylo rázem jasnější - jedná se o povídky.
Upřímně čtu povídky většinou nerada. Raději si přečtu celou knihu. Ale Robertovy povídky mě nadchli stejně, jako jeho knihy.

Země a kámen:
V této povídce se ocitneme v již známém prostředí. Dá se říci, že je to takové pokračovaní ke knize "Lavondyss". Setkáváme se s Tigem, který je jednou z hlavních postav. Druhá hlavní postava, Farrel, je nám neznámá a upřímně se o ní ani nestihneme dozvědět příliš. Avšak myslím si, že to vůbec nevadí, protože přeci jen není až tak důležitá. Obzvláště některé části této povídky jsou skvěle vyvedené.

Šaman:
Asi nemá větší pointu, než objasnění pravěkých kreseb v jeskyních. I přesto se jedná o pěknou povídku s trošku překvapivým koncem.

Chlapec, který překonal peřeje:
Tato povídka skvěle mluví o pravěkém chlapci zavrženém jeho vlastním klanem i otcem. A to jen z toho důvodu, že viděl pravdu.

Čas stromu:
V této povídce jsem se cítila asi nejvíce bezradně a nejsem si jistá, zda jsem pobrala vše. A i přesto, že povídka byla míst trochu složitější, poslání měla jasné. Lidé ničí přírodu. V dnešní době se s tím setkáváme pořád, ale v Robertově podání to bylo skvěle podané. Povídka je něco nevídaného, něco úžasného.

Démon:
Hlavní postavou je Vlkohlav a jeho učeň - malý podsaditý chlapec, hladový a bojácný. Vydávají se pomoci vesnici, ve které se usadil démon. Tam chlapec překoná strach a překvapí svými schopnostmi.

Thorn:
Bůh Thorn si vybral jednoho prostého muže a pověřil ho úkolem. Úkolem zdánlivě snadným, pro někoho tak zručného, ale jen kdyby byli lepší podmínky. Hlavní hrdina nechce trávit všechen svůj čas jen tímto úkolem a to se samozřejmě bohu nelíbí. Zajímavý příběh se zajímavým koncem.

Scarrowfell:
Tady se jedná o takovou méně akční povídku odehrávající se ve vesničce Scarrowfell.

Silvering:
Tato povídka se mi líbila. Hlavní postava byla dá se říci záporná, což jsem vcelku uvítala. Místy byla trochu děsivá. Rozhodně to nebyla jedna z povídek, u které byste se nudili.

Les kostí:
Když jsem se dočetla sem, byla jsem strašně ráda, že se zase nacházím ve známém prostředí. Hned jak jsem viděla první zmíněné jméno, musela jsem se usmát. Povídka mi zase odhalila další tajemství a zajímavosti a já jen doufám, že se někdy dozvím jejich pokračování.

Mezi mé oblíbené povídky z této knihy patří Čas stromu, Silvering a Les kostí. Bylo zajímavé pozorovat, jak jsou některé povídky mnohem lépe propracované. Je to pravděpodobně hlavně tím, že jsou psané postupně, takže se autor během jejich psaní postupně vyvíjel.


Celkové hodnocení: 4/5



Žádné komentáře:

Okomentovat